Δηλώστε Παρών…

Η δημιουργία του παρόντος ιστολογίου προκύπτει, όπως είπε και η Πετρούλα στην εναρκτήρια ανάρτησή της, από την ανάγκη να συζητηθεί η σύγχρονη αρχιτεκτονική θεώρηση και παραγωγή, σε διεθνές αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Καλούνται όλοι οι Έλληνες bloggers που είτε είναι αρχιτέκτονες, είτε το γνωστικό τους αντικείμενο συμπεριλαμβάνεται σε αυτά που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του χώρου γύρω μας, είτε απλά έχουν ένα ενδιαφέρον και ευαισθησία πάνω στα θέματα που αφορούν στο χτισμένο περιβάλλον. Σκέψεις, θέσεις και γνώσεις θα θέλαμε να μοιράζονται οι συμμετέχοντες σε αυτό το blog με στόχο να προχωρήσουμε τη σκέψη μας ένα βήμα παραπέρα. Σε μια χώρα με σοβαρά προβλήματα στην «χτισμένη εικόνα» της, όπως είναι η δική μας, τέτοιες συζητήσεις είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν για να επέλθει η παραμικρή αλλαγή.

Αν έχετε κάτι να πείτε πάνω στο θέμα που πραγματεύεται το παρόν blog, μπορείτε να το μοιραστείτε με συναδέλφους και με ανθρώπους με τους οποίους έχετε κοινά ενδιαφέροντα, αφήστε μας το e-mail σας σαν σχόλιο σε αυτήν την ανάρτηση ή στείλτε το στο spaceaesthetic/at/gmail/dot/com για να γίνετε μέλη και να μπορείτε να δημοσιεύετε αναρτήσεις σε αυτό το blog(πρέπει να έχετε λογαριασμό στο wordpress, o οποίος είναι δωρεάν). Οποιαδήποτε παρατήρηση πάνω στο στήσιμο-εμφάνιση ή αλλο θέμα είναι ευπρόσδεκτη. Το παρόν, δεν είναι προσωπικό ιστολόγιο και φιλοδοξεί να φιλοξενήσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί (βλέπω ότι το όριο είναι 35 αλλά μακάρι να φτάσουμε μέχρι εκεί και μετά βλέπουμε… υπάρχουν επιλογές).

Συγχαρητήρια στην Πετρούλα για την όμορφη ιδέα!!!

~ από Kostis_dds στο Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου, 2007.

27 Σχόλια to “Δηλώστε Παρών…”

  1. Τα εύσημα όλα στον Κωστή για το στήσιμο!

  2. Να σαι καλά Πετρούλα…
    Τίθεται ένα θέμα με το όνομα του blog: ο Χάρης λέει, και έχει δίκιο, πως ο ρόλος «αισθητική» αφορά σε ένα μόνο κομμάτι της αρχιτεκτονικής, επομένως δεν έίναι κατάλληλος ο όρος για να χρησιμοποιηθεί στον τίτλο ενός blog που θέλει να μιλήσει για την αρχιτεκτονική σε όλο της το εύρος…

    Τώρα που είμαστε λίγοι παραπάνω, αν θέλετε, μπορούμε να το συζητήσουμε και να βρούμε κάτι άλλο…

  3. 🙂

  4. Βεβαιότατα και να το συζητήσουμε….

  5. Εξαρτάται από το πως το βλέπει κανείς. Δεν είναι μόνο του το aesthetics στον τίτλο, συνοδεύει το space. Εγώ θα έβλεπα τον τίτλο απλά σαν ένα tag, μια ταμπέλα που απλά είναι αναγνωρίσιμη, οπότε και μπορεί να παραμεινει ως έχει!

  6. @ar_lav, Λες, «Εγώ θα έβλεπα τον τίτλο απλά σαν ένα tag, μια ταμπέλα που απλά είναι αναγνωρίσιμη», τυπικά μεταμοντέρνο δηλαδη; 🙂 Ενδιφέρουσα άποψη αλλά δεν συμφωνώ. Νομίζω ότι ο τίτλος εκτός από tag πρέπει ν λειτουργεί αποτελεσματικά ως φορέας του νοήματος του ακριβώε επειδή όπως λες εξαρτάται από το πως το βλέπει κανείς. Κάποιοι δεν θα το δουν ως tag και θα αναζητήσουνε περιεχόμενο σε αυτόν ακριβώς επειδή έχουν μάθει να αναζητούν την λογική της θεματικής στον τίτλο. Πρέπει μάλλον το όνομα να είναι σε θέση να κάνει και τα δύο, να ταυτοποιεί το blog ως αρχιτεκτονικό blog και να μπορεί να λειτουργεί ως ένα ουδέτερο tag που μπορεί να γίνεται έυκολα η «ομπρέλα» που θα καλύπτει όλο το εύρος της θεματικής του Blog.

  7. Καμιά πρόταση κανείς?

  8. Εφόσον το Blog είναι βασισμένο στην συμμετοχή και είναι ανοιχτό σε ιδέες και απόψεις και πραγματεύεται κυρίως την έννοια «χώρος», θα έλεγα ότι το space μπορεί να παραμείνει και να μπει του aesthetic μια λέξη που να δηλώνει την ανοιχτότητα του blog και τον συμμετοχικό του χαρακτήρα. Θα έλεγα κάτι σαν «open space» ή «free space».

  9. καμία αντίρρηση. Θα μπορούσαμε να εντάξουμε κάπως και την έννοια της δημιουργίας ήτοι : creating open space ή creating free space τονίζοντας το open ή το free.

  10. Paradox of Space

    Afou to paron blog einai xwros gia arxitektoniko discourse…

    isws

    Thanos

  11. Η ίσως σκέτο para-space…

  12. Εγώ ο ξενέρωτος θα σας το χαλάσω… τον τίτλο τον αλλάζουμε οκ, το domain ξέρει κανείς έναν τρόπο να το αλλάξουμε? Πρέπει να φτιάξουμε καινούριο blog? Κι αν ναι, αξίζει τον κόπο να το κάνουμε?
    Θα μπορούσε ο Χάρης, που, απ’ οτι φανηκε όταν εξέφρασε την αρχική του ένσταση, μπορεί να το τεκμηριώσει καλά, να κάνει μια ανάρτηση εξηγώντας γιατί η λέξη «aesthetic» έχει πάρει κάποιο νόημα στην αρχιτεκτονική που δεν μας καλύπτει εδώ, κι απο κεί και πέρα να διατηρήσουμε το domain ως έχει και να αλλάξουμε τον τίτλο από Space Aesthetic σε Space Aesthesis. Ο βιωμένος χώρος, είναι αυτός που κάποια στιγμή ψηλαφίσαμε με τις αισθήσεις και από κει και πέρα ζει στο μυαλό μας. Η συζήτηση για την αίσθηση του χώρου λοιπόν και για το πως οι χρήστες τον αντιλαμβάνονται μπορεί να θεωρήσει κάποιος οτι είναι σχεδόν ισοδύναμη με τη συζήτηση για την αρχιτεκτονική εφ’ όσον η αρχιτεκτονική είναι αυτή που τον παράγει.

  13. Φίλε Κωστή, αν είναι space aesthesis είναι άλλο και μάλιστα μου φαίνεται πολύ καλό σαν όνομα. Δεν έχω αρκετό χρόνο να ανεβάσω post σήμερα γιατί ετοιμάζω τις βαλίτσες μου για Ελλάδα (επιτέλους!) αλλά νομίζω ότι το aesthetic που παραπέμεπι στην αισθητική ή την καλαισθησία και όχι στην αίσθηση η οποία λειτουργεί σαν αντιληπτικό μέσο, όπως δηλαδή την περιγράφεις εσύ μιλώντας για την βιωματική εμπειρία.

    Η λέξη aesthetic λοιπόν μοιάζει να δίνει λιγότερη σημασία στην αίσθηση σαν υποκειμενική βιωματική εμπειρία και περισσότερο να παραπέμπει στην ιδέα ότι η αίσθηση είναι αποτέλεσμα μιας σύμβασης σύμφωνα με την οποία όλοι αποδεχόμαστε από κοινού την έννοια του «ωραίου» ή του «καλαίσθητου» σαν αυτό να είναι κάτι αντικειμενικό πράγμα που δεν ισχύει. Ο Καντ άλλωστε λέει «the form is in the eye of the beholder» δίνοντας περισσότερη σημασία στο υποκείμενο του παρατηρητή. Είναι αυτός ο παρατηρητής που περιγράφεις κι εσύ φίλε Κωστή. Αυτός που πρώτα ψηλαφίζει και μετά παράγει την εικόνα στο μυαλό του (αίσθηση), δεν έχει πρώτα την εικόνα και μετά ψηλαφίζει για να την επιβεβαιώσει (αισθητική).

    Κατά την άποψη μου, το aesthesis είναι μάλλον το πιο ενδιαφέρον όνομα που προτάθηκε! Καλημερίζω, θα ξαναγράψω από Ελλάδα! 🙂

  14. εδώ είμαι κι εγωωωώ

  15. καλώς την!

  16. και θυμήθηκα πως είχα και λογαριασμό wordpress τελικά

  17. α, όσον αφορά το όνομα ούτε εμένα μου κάθεται και πολύ καλά αυτό το aesthetic αλλά ας μην το κουράζουμε και πολύ φιλοσοφικά, γι’ αυτό λέω να το κρατήσουμε για την ώρα.

  18. Κι εγώ παρούσα! Παιδιά, συγχαρητήρια για την ιδέα και ευχαριστώ για την πρόσκληση. Είμαι σίγουρη ότι θα βγει κάτι καλό.
    Παρεπιμπτόντως την ίδια ένσταση σχετικά με τον όρο “aesthetics” είχα κι εγώ πριν μπω και διαβάσω τα σχόλια των υπολοίπων. Πάραυτα γνωρίζω ότι το να επινοήσεις ένα τίτλο που να χαρακτηρίζεται από τη μια από συντομία και χρηστικότητα (το tag για το οποίο έκανε λόγο ο arlav) και ταυτόχρονα να είναι δηλωτικό των στόχων μίας τόσο ευρείας ομάδας δεν είναι εύκολο. Συνεπώς το να το κρατήσουμε ως working title δε με βρίσκει αντίθετη εκτός κι αν γίνει η αλλαγή του domain σχετικά νωρίς.
    Καλή μας αρχή!

  19. Νομίζω κι εγώ πως δύσκολα θα βρούμε ένα όνομα για το blog να μας ικανοποιεί όλους, επομένως μπορούμε να το αφήσουμε λίγο στην άκρη.

    Υπάρχει μια δυσκολία απ’ ότι βλέπω στην οριοθέτηση της θεματολογίας των αναρτήσεων. Δε νομίζω ότι υπάρχει άλλο όριο πέρα από το ευρύ περιεχόμενο της αρχιτεκτονικής, το οποίο, όπως όλοι ξέρουμε, δεν δημιουργεί στεγανά και μπορεί να επεκταθεί σε πολλά «εξωαρχιτεκτονικά» θέματα. Επομένως η θεματολογία μάλλον θα έχει σαν γνώμονα την αρχιτεκτονική και από κει και πέρα, μέσω αυτής, ο καθένας θα προσεγγίζει ό,τι θέλει και ό,τι τον απασχολεί.

    Μάλλον το πρόβλημα είναι να γίνει η πρώτη ανάρτηση και από κει και πέρα θα τα βρούμε όλα…

    Στο μεταξύ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ σε όλους!!!

  20. Siga mh sas afhna monous sas!

  21. gia sas kai pali me wordpress accaount. 🙂

  22. πάντως στον blogger μια χαρά αλλάζει και το όνομα του domain εκτός από τον τίτλο. Τέλος πάντων, στις διακοπές ας σκεφτούμε κάτι άλλο ο καθείς και βλέπουμε.

  23. χρόνια πολλά σε όλους! και καλώς ορίσατε οι πιο καινούριοι…λόγω γιορτών υπάρχει μια αποδιοργάνωση από μέρους μου, ζητώ την κατανόησή σας…

  24. Χρόνια πολλά κι από εμένα, εύχομαι τα καλύτερα σε όλους, θα τα πούμε σύντομα! 🙂

  25. καλή χρονιά σε όλους.
    σημερα που είδα τον τίτλο, και διαβάζοντας τα παραπάνω σχόλια, μου πέρασε από το μυαλό ο τίτλος «environments aesthetics». το space περιορίζετε σε τρεις, άντε σε τέσσερις, διαστάσεις. το environments χωράει και άλλες, πχ φως, ήχος κτλ κτλ.

  26. @bluElephant
    Μου αρέσει! 🙂

  27. Έγινε κάτι και το έχασα;
    Καλή αρχή

Σχολιάστε